„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon.”(Kodály Z.)

 Népi ének, népi hegedű


 

Az éneklés kommunikációnkal egyidejűleg alakult ki, ezért az egyik legősibb és emellett legegyszerűbb módja érzelmeink kifejezésére. Gazdag népzenei kultúránk is az éneklésnek köszönhető, hiszen a legszegényebb réteg számára is lehetővé tette a zene közvetítését, és átadását.

Hasonló célt szolgálnak népi hangszereink, melyek közül a hegedűvel ismerkedhetnek meg tanulóink népzene oktatásunk keretein belül. A hegedű megszólaltatása teljesen azonos a klasszikus hegedű tanszakunkon tanultakkal, azonban az előadás módja meglehetősen eltér.  

Népzene tanszakunkon tanuló növendékeink megismerhetik a különböző tájegységek kultúráját, zenei hagyományait, és a hozzájuk tartozó stílusjegyeket, melyek a hiteles előadásmódhoz elengedhetetlenek.

A tanszakon ezenkívül lehetőség nyílik népzenei együttesek kialakítására, melyek segítségével növendékeink megtapasztalhatják az együttzenélés örömét. A népzenei együttesek ezenkívül lehetőséget nyújthatnak néptánc csoportokkal való együttműködésre, ezért a tagok nagyobb rálátást nyerhetnek népzenei kultúránkra.

 Népzene tanárunk:

 

Kovácsné Kenyeres Márta

 Népzeneoktatás helyszíne:

 

Tiszafüred

 Videók