„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon.”(Kodály Z.)

 

Nyári szünet és tanévkezdés

(2015.10.13.)

 

A Fekete László Zeneiskola a nyári szünetben sem zárta be kapuit. Elsősorban iskolánk zenekaros növendékei, volt növendékei, de más tanulók és tanárok is számos programon vettek részt, melyekre a felkészülés sok munkát igényelt. Ezen kívül, idén nyáron is lehetőségünk volt kisebb fejlesztésekre, melyek ugyancsak a szünetben valósultak meg. Fontosnak érzem, hogy ezekről a munkafolyamatokról, eredményekről és az iskolában lezajló változásokról, jelenlegi helyzetéről az érdeklődők kellő tájékoztatást kapjanak.

A Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar egész nyáron, de még szeptemberben is szinte végig tevékenykedett Tiszafüred, a környező és más települések rendezvényein. A felkéréseknek minden esetben igyekeztünk eleget tenni, csak azokon az ünnepségeken nem tudtunk részt venni, melyek időpontja már egy előtte leszervezett programunkkal esett egybe. A fúvószenekar az elmúlt négy hónapban részt vett a Tiszaörvényen megrendezett „Tiszavirág ünnepen”, Füzesgyarmaton a „Füzes Fúvós Fesztiválon”, Tiszaszentimre, Tiszaigar és Tiszaszőlős települések falunapjain, a Tiszafüreden megrendezett „Mihálynapi gasztrotúrán”, a „Tiszafüredi Halas Napok”-on, mely utóbbin a nyár legnagyobb szereplései voltak. Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy Tiszafüred városát – a Tiszafüredi Mazsorettekkel karöltve – egyedüli, helyi csoportként képviselhettük a „46. Debreceni Virágkarneválon”, ahol a karnevál történetében soha nem látott, cudar időjárás ellenére is helyt álltunk, sőt új műsorszámot prezentálhattunk tánckoreográfiával kiegészítve. A nyár legtöbb felkészülést igénylő szerepléssorozata, az Olaszországban található Mosciano St. Angelo tartományban megrendezett kulturális fesztivál keretein belül zajlott. Az utazás részleteiről a Főnix tv által készített riportból tájékozódhatnak az érdeklődők. Itt is szeretném megköszönni a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar tagjainak a nyáron folytatott kitartó és áldozatos munkájukat, melynek gyümölcse a szereplések alkalmával volt látható és hallható. A zenekar jelenleg a hagyománynak számító „Óévbúcsúztató Hangversenyre” készül, mely a szokásos időpontban, December 28-án kerül megrendezésre. 

Iskolánk növendékei továbbá felléptek a „Tiszafüredi Halas Napokon”, ütő együttes formációban, ahol a Farsangi koncertünk egyik műsorszámaként, nagy sikerrel bemutatott, „Pille Pet Ritmico” fantázianevű produkciót adták elő. Felkészítő tanáraik Gál-Mohos Mariann tanárnő és Kőmíves Miklós tanár úr voltak. A "Tiszaderzsi Kárász Napokon", tanulóink magyar gyermekdalokat és népdalokat adtak elő a közönség nagy örömére. Felkészítő tanáruk Szőkéné Csorba Erzsébet volt. Növendékeink és a tanárok munkáját köszönjük.


Forráshiány miatt, iskolánk környezetét, eszközeinket, hangszerparkunkat kevesebb fejlesztés jellemezte az idei nyáron az előzőhöz képest, de szerencsére fenntartónk, szülők, ismerősök segítségének köszönhetően van lehetőségem beszámolni kisebb újításokról.


Az előző évben kivágott fűzfánkat eredetileg egy másik fával, vagy virágoskerttel szerettük volna helyettesíteni, de végül is a gyepesítés mellett döntöttünk. Az eddig kopár udvarunkat immáron zöld gyep fedi, nagyobb lehetőséget adva növendékeinknek a játékra, és az iskola esztétikus kinézetére. A gyepesített terület egy része sajnos felásásra került az udvarunkon zajló csatornázási munkálatok miatt, ezért egy kis türelemmel kell lennünk, amíg a fű azon a területen is újra nő.


Idén nyáron is sor került festésre, tisztasági meszelésre. A munkálatok kivitelezésének nagy részét technikai dolgozóinknak: Gulyás Márianak és Ujvári Imre Kálmánnak köszönhetjük. 

Szülői segítséggel, felújításra került klarinétos termünk. Iskolánk klarinétos növendékének, Bacsa Máténak a szülei, Bíró Tímea és Bacsa Sándor úgy döntöttek, hogy látva az iskola szűkös anyagi lehetőségeit, segítenek abban, hogy gyermekük tantermét rendbe teszik. A szülők vállaltak minden anyagi költséget, és a munkálatokat is maguk végezték, melyek közel egy hétig tartottak. Az iskola nevében hálásan köszönjük óriási segítségüket. Az eredmény, egy kulturált, esztétikus tanterem.


További felajánlás érkezett Lengyel Pétertől, iskolánk tuba-szakos volt növendékétől, és párjától Ligeti Vivientől. A fiatalok augusztusban jelezték, hogy Vivien költözés miatt megválik nagy becsben tartott zongorájától, melyet szívesen nekünk adnának. Mi nagyon örültünk a felajánlásnak, mivel a tiszaörsi telephelyünkön lévő pianínó „megérett a cserére”. Egyetlen feladatunk a zongora szállítása volt, melyet a Tiszaörsi Önkormányzat segítségével tudtunk megvalósítani. Örsi növendékeink így, megfelelő minőségű hangszeren tanulhatnak. A felajánlást és a szállítás szervezését és anyagi feltételeinek megteremtését hálásan köszönjük.


Szervezetünk felépítését, életünket és tanári karunkat is érték apróbb változtatások. Örömmel jelenthetem be hogy idén új telephellyel, zeneovis csoportokkal, énekkarral, tanári státusszal és az előző évhez képest további 20 tanulóval bővült iskolánk.

Új, tiszaderzsi telephelyünkön Németi Erzsébet és Szőkéné Csorba Erzsébet tanárnők oktatják a zenélni vágyókat. Itt szeretném megköszönni a Tiszaderzsi Önkormányzat segítségét, akik furulyák vásárlásával segítették a telephelyen folyó munkát.

Idén szeptembertől iskolánk szolfézstanárai – Szőkéné Csorba Erzsébet és Gál-Mohos Marianna – új, zeneovis csoportokat indítottak a Háromkirályok Óvodában és a Nyitnikék Óvodában. Így a kicsik lehetőséget kaptak, hogy az óvodai foglalkozások ideje alatt zenét tanulhassanak.  

Gál-Mohos Marianna tanárnő szeptembertől énekkari foglalkozást tart az erre érdeklődőknek, mellyel iskolánk rég elfelejtett hagyományát élesztette újra. 

Tanári státuszaink számát is a bővülés jellemzi. Idén előző tanévben, részmunkaidőben tevékenykedő Németi Erzsébet kolléganőnk teljes munkaidőben végzi nálunk oktató tevékenységét a megnövekedett létszámnak köszönhetően. Az előző tanévhez képest a tanári karunkban bekövetkezett további változások a következőek:

Tóth Tamás ütőtanárunk Budapesten folytatja tanári és művészi pályafutását, így helyette Gyugos Tamás, iskolánk volt tanára vette át tanszakát. Zongora tanszakunkon Bánszky János tanár úr vett tőlünk búcsút tanulmányai miatt, helyette Szi-Miklós Zsanett és Budai Bernadett tanárnők tanítják zongoristáinkat. Pedagógiai asszisztenseinket tekintve is személyi változásról számolhatok be: Varga Csaba kollégánk Tiszaderzsen folytatja munkásságát, helyette, szeptembertől Ujvári Ilona kolléganőnk segíti a pedagógusok mindennapjait.Új kollégáinkról profil oldalukon tájékozódhatnak.

Szi-Miklós Zsanett

Gyugos Tamás

Budai Bernadett

Ujvári Ilona

Iskolánk idén 244 tanulóval kezdte meg oktató tevékenységét, mely az elmúlt év nagyarányú létszámgyarapodásához képest, további 9%-os növekedést jelent. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen érdeklődnek a zeneoktatás és zeneiskolánk iránt. A belénk vetett bizalmat igyekszünk magas szintű szakmai munkával és barátságos, családias iskolai légkörrel viszonozni.

 

                                                                                                                                                                                            Kerekes András