„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon.”(Kodály Z.)

 Tenorkürt, baritonkürt

 

A két hangszert hasonlóságuk miatt lehet egy lapon említeni. Alakjukat, kialakításukat, anyagukat tekintve azonosak, egyedül minimális méretbeli különbségük teszi őket különbözővé. Hangfekvésük az énekkar tenor, illetve bariton szólamainak felel meg. 

Mind a ketten a rézfúvós hangszercsaládba tartoznak. Megszólaltatásokhoz - a trombitához, harsonához, tubához, vadászkürthöz hasonlatosan - ajakrezgetéssel történik. A rezgést a hangszer fúvókája és teste alakítja, illetve erősíti fel, melyen billentyűk találhatóak. A billentyűk egy-egy plusz toldalékcsőbe vezetik a levegőt, ezáltal meghosszabbítva az útját. Ily módon válik lehetővé a hangok változtatása.

Kialakulásuk a szárnykürtből eredeztethető, melyet a legtöbb rézfúvós hangszerhez hasonlatosan katonai jelzések leadására használtak  a kezdetekben. Hangja mindkettőnek lágyabb és alacsonyabb a trombitánál, de magasabb a tubánál. Szinte kizárólag szóló művészek és fúvós zenekarok használják.

Ezen hangszereket ajánljuk azon kezdő növendékeinknek, akik harsonán szeretnének tanulni de még nem nőttek meg annyira, hogy a hangszer tolókájának utolsó fekvéseit is elérjék. Ezenkívül ajánljuk azoknak, akik tetszését elnyerte a hangszer hangja és a vele folytatott játékot hosszabb távra tervezik. 

 Tenorkürttanárunk:

 

Stefáni Róbert

 Tenorkürtoktatás helyszínei:

 

Tiszafüred

Tiszaörs

Tiszaszőlős

 Videók